ДИРЕКТОР

10 Јануари 2023 Written by
Rate this item
(0 votes)

Маја Вељковиќ 1

Маја Вељковиќ Пановска

(21 февруари 1971, Скопје)

 

Дипломирала актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје во 1993 година. По дипломирањето реализира повеќе улоги на сцените на повеќе театри низ Македонија. Од 1999 година е вработена во Драмски театар Скопје.
 
Селективна театрографија: Антонина (Земјомерот, 2000); Јованка Орлеанска (Јованка Орлеанска, 2000); Марија (Војцек, 2001); Маре (Тетовирани души, 2002); Елена (Сон на летната ноќ, 2001); Порција/ Полониј/ Гертруда/ Првата вештерка (Собрани дела Шекспир,2002); Првата пчела (Како се станува цар, 2003); Паднатиот ангел (Марисол, 2004); Мартирио (Домот на Бернарда Алба, 2004); Фроса (Кино љубов, 2007); Јелена (Комшилук наопаку, 2007); Мими (Грев или шприцер, 2011); Емилија (Баал, 2012); Младата сопруга (Вртелешка, 2012); Евридика (Евридика, 2013); Секула (Солунски патрдии, 2013); Елена (Љубовници, 2015); Фонсија Дорси (Партија реми, 2018) ; Јоана Дорек (Чудесна терапија, 2019); Газдарицата (Птица со главата меѓу нозе, 2021).
 
Селективна филмографија: Последниот фалцер (2000); Големата вода (2004); Бардо (2012); Незрели цреши (2015).
 
 
Награди: Награда Трајко Чоревски за најдобар млад актер на за улогата на Жената во претставата „Духот на лименката” на Македонскиот Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински “ (Прилеп, 1999); Награда за епизодна улога Димче Трајковски за улогата на Маре во претставата „Тетовирани души“ на МТФ „Војдан Чернодрински” (Прилеп, 2002) и други.

 

Маја Вељковиќ Пановска

(21 февруари 1971, Скопје)

 

Read 265 times Last modified on 21 Март 2023
Март
П В С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Рута Група Триглав


Ruta Grupa Triglav

Огласи