“You can throw away the privilege of acting, but that would be such a shame. The tribe has elected you to tell its story. You are the shaman/healer, that's what the storyteller is, and I think it's important for actors to appreciate that. Too often actors think it's all about them, when in reality it's all about the audience being able to recognize themselves in you. The more you pull away from the public, the less power you have on screen.” - Ben Kingsley
dramski on mobile

 
 
Наслов на претставата   Снежана и седумте џуџиња
Автор:  
Режија:   Димче Николовски
Сценографија:   Сергеј Светозарев
Костимографија:   Лира Грабул
Музика:   Димитар Андоновски
Улоги:   Александра ПавловаТрајанка ИлиеваКалина НаумовскаЗлатко МитрескиСоња СтамболџиоскаСања АрсовскаИгор Георгиев
КГ:   Александар Степанулески, Димитрија Доксевски, Мартин Минговски, Дритон Вејсели, Благица Димитровска, Емилија Мицевска, Бобан Алексоски, Дарко Карбески, Марко Илиќ
Инспициент:   Гоце Бојчев
Суфлер:   Жаклина Цветковcка
Осветител:   Митко Ризов
Тонмајстор:   Саше Ѓорѓиев
     
   

Драматург и автор на драматизација: Александра Бошковска

асистент на костимограф: Раде Василев

 

дизајн и изработка на круни: Ива Димановска

 

стручен соработник за „магии“: Методија Најдоски

 

изработка на чевли за џуџињата: Ѓорѓи Ѓорѓиевски

 

 

-----

Приказната за Снежана, нејзината лоша маќеа и седумте џуџиња, е веројатно првата покомплексна приказна со која се среќаваме како деца. Преку неа, влегуваме во чудесниот нов свет на фантастичното, исполнет со волшебни суштества, бајковити предели и магии. Од друга страна, за прв пат и на приемчив начин нé соочува со комплексните морални и животни појмови и појави како што се љубовта, смртта, зависта, љубомората, доброто и злото. Па не е воопшто чудно што генијалниот Волт Дизни ја избрал токму оваа бајка како предлошка за првиот долгометражен анимиран филм на сите времиња.

Кога ќе тргнеме од овие позиции, се чини дека „Снежана и седумте џуџиња“ е идеална приказна преку која децата ќе ги внесеме во уште еден нов и чудесен свет – светот на театарот. Дејството, ликовите и поуките им се добро познати, па лесно се следат иако се преточени во поинаков, театарско-сценски раскажувачки модел. Истите околности, ни отвараат и уште една многу важна креативна перспектива: вметнување на нови, актуелни пораки, соодветни на денешното, современо доба. 

Александра Бошковска

 
Назад   Галерија
     
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios