„Скоро секој автор би рекол дека го претпочита театарот, или подобро речено, тој магичен сценски круг во кои се случуваат сите сценски промени, случки и настани, круг кој честопати е наречен „сценски ринг што живот значи“, круг како централно жариште и магично поле кое ги обединува и публиката и целиот задкулисен живот во театарот.“ - Мето Јовановски
dramski on mobile

       
Софија Куновска

 Софија Куновска, родена 31.08.1966 год. во Скопје. 1989 година дипломира на Факултет за драмски уметности Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, класа драмски актери. Од јануари 1991 има статус на слободен уметник. Во Драмски театар Скопје се вработува во 1992 година. Има реализирано бројни улоги во драмски, телевизиски и филмски прокети.

Поважни театарски улоги:

Тетовирани души, р. Паоло Маџели
Кула Вавилонска
, р. Слободан Унковски

Диес Ирае, р. Слободан Унковски
Жени во народно собрание, р. Димитал Христов
Грев или шприцер, р. Димитар Станковски,
Чернодрински се враќа дома, р. Слободан Унковски,
Животот е сон, р. Слободан Унковски,
Ојдипус Тиранос, р. Зоја Бузалковска,

Диво месо, р. Александар Поповски,
Домот на Бернарда Алба, р. Горчин Стојановски;

Лет во место, р. Љупчо Ѓорѓиоски, ДТС, 2005

ТВ проекти серии:

Бушава азбука, р. Слободан Унковски, образовна програма,
Македонија може, р. Коле Ангеловски, ТВ серија,
Погрешно време, р. Драги Велјановски, ТВ серија,
Мали совети, р. Сашо Павлов, образовна серија,
Обични луѓе, р. Томи Алексов, ТВ серија,

ТВ Драми:

Ѕвездите на 42-та, р. Јане Петковски, ТВ Драма,
Заминување од Пасквелија, р. Иван Митевски, ТВ драма,
Оазата на Мира, новогодишна играна програма, МРТВ
Ноќ спроти Св. Василиј, хумористична играна програма, МРТВ

Позначајни филмски улоги во филмовите:

Збогум на дваесетиот век, р. Александар Поповски, Дарко Митревски, игран филм, 1998,
Одмазда, р. Јан Хинтјинс, француско – белгиски – македонски игран филм, 2001
Едно од лицата на смртта, р. Филип Чемерски, краток игран филм, 2003
Огледало, р. Бојан Зафировски, фикција 20 мин., 2004
Средба, р. Огнен Димитровски, краток игран филм, 2005
Волци, р. Слободан Деспотовски, ТВ филм, 2002

  
Назад  
 


    Пребарување
         
  ЧПП

 

Најава
 
   
Корисник
Лозинка
    
Нов корисник  
Ја заборавивте лозинката?
   
         
Анкета
 
  Дали ви се допаѓа новиот дизајн на сајтот на Драмски Театар Скопје
   
    Да
    Не
   
         
 
Драмски Театар
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Powered by Net Consulting & Solution
Copyright © Dramski Teatar Skopje, 2008
 
users online
Android BlackBary Ios