Телеграма од Претседателот на Р. Македонија за Горан Стефановски

10 Декември 2018

Република Македонија
ПРЕТСЕДАТЕЛ
28 ноември 2018

Република Македонија
Претседател
28 ноември 2018

 

Почитувани,


Со голема тага ја примив веста за смртта на нашиот драмски писател, Горан Стефановски. Иако нема соодветни зборови кои можат да ја надоместат загубата, дозволете во овие тажни мигови да изразам најискрено и најдлабоко сочувство до семејството и до цела наша јавност. Со прераната смрт на Горан Стефановски загубивме врвен драматург, но и голем ерудит, мислител и пред се прекрасен човек кој со своето дело остави неизбришлива трага во нашето културно и општествено живеење.


Горан Стефановски беше наш најпознат и најизведуван современ драмски автор чии драми оставија неизбришливи траги во нашиот театар и книжевност, претставувајќи своевидна луцидна панорама на нашето живеење и светоглед. Покрај маркантниот драмски опус, неизбришливи се неговите остварувања во телевизискиот медиум, пред се, преку култната телевизиска серија Бушава глава.


Вечно ќе сме благодарни за творештвото кое ни го остави, за се што напиша, создаде и инспирираше.
Нека почива во мир

д-р Ѓорге Иванов

Јануари
П В С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Рута Група Триглав


Ruta Grupa Triglav

Огласи

Следни претстави

Диши
20 Јануари 2022
Чудесна терапија
21 Јануари 2022
Чудна случка со кучето во ноќта
22 Јануари 2022